Δυσπλασία Ισχίου

Η δυσπλασία του ισχίου στο σκύλο είναι ένα συχνό ορθοπαιδικό νόσημα, το οποίο εμφανίζεται, κυρίως σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές  και θεωρείται πολυγονιδιακό χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι πολλά γονίδια προδιαθέτουν για την πάθηση αυτή. Για το λόγο αυτό δε μπορεί η πάθηση αυτή να καταπολεμηθεί (μέσω ελέγχου γεννητόρων,) παρά μόνο να ελεγχθεί, να μειωθεί, δηλαδή, σε κάποιο βαθμό η συχνότητά της.

Περισσότερα

Δυσπλασία Αγκώνα

Αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες χωλότητας των πρόσθιων άκρων στον σκύλο (www.offa.org).

Αφορά μεγαλόσωμες κυρίως φυλές και εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία (5-7 μηνών). Προοδευτικά εξελίσσεται σε οστεοαρθρίτιδα, αποτελώντας μόνιμη αιτία πόνου και χωλότητας (Εικόνες 1 και 2).

Περισσότερα

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (Ρ.Π.Χ.Σ) είναι από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές παθήσεις του σκύλου. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, είναι από τους κυριότερους συνδέσμους της άρθρωσης του γονάτου και η λειτουργία του είναι στο να αποτρέπει την προσθιοπίσθια κίνηση του γονάτου (παρά φύση κίνηση της κνήμης προς τα εμπρός σε σχέση με το μηριαίο). Σε διάστημα λίγων εβδομάδων από τη Ρ.Π.Χ.Σ. εμφανίζεται ρήξη του έσω μηνίσκου (σπανιότερα του έξω) και τέλος αρθρίτιδα του γονάτου (Εικόνα 1).

Περισσότερα

Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Είναι ένα συχνό ορθοπαιδικό νόσημα και σε κάποιες φυλές η συχνότητα του υπερβαίνει το 20% σύμφωνα με το Orthopedic Foundation for Animals.

Η επιγονατίδα είναι ένα οστό στο γόνατο, που είναι μέρος του ισχυρού τένοντα του τετρακέφαλου μυός (σησαμοειδες του τετρακέφαλου). Αρθρώνεται με το κάτω μέρος του μηριαίου σχηματίζοντας την επιγονατιδομηριαία άρθρωση. Παίζει σημαντικό ρόλο στην έκταση του γονάτου ολισθαίνοντας ομαλά μέσα σε μία αύλακα στο μηριαίο (αύλακα της τροχιλίας).

Όταν η επιγονατίδα βγαίνει από την αύλακα αυτή, τότε μιλάμε για εξάρθρημα της επιγονατίδας.

Περισσότερα

Κατάγματα

Τα είδη των καταγμάτων είναι πάρα πολλά και η αντιμετώπιση τους (θεραπεία) διαφορετική. Πολλά επίσης είναι και τα είδη των οστεοσυνθετικών υλικών (μεταλλικές πλάκες, βίδες κτλ.) που κυκλοφορούν στο εμπόριο όπου φυσικά η ποιότητα και η τιμή τους διαφέρει πολύ. Έτσι ενώ κάποια κατάγματα είναι απλά και αντιμετωπίζονται π.χ. με έναν απλό νάρθηκα, κάποια άλλα είναι τόσο περίπλοκα, που χρειάζονται πολύωρα χειρουργεία, πολύ εξειδικευμένα εργαλεία και υλικά.

Περισσότερα

Εξαρθρήματα

Υπεξάρθρημα – Εξάρθρημα ονομάζεται η απώλεια της μερικής ή πλήρους συνοχής-εφαρμογής μιας άρθρωσης λόγω ρήξης συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου. Σε περίπτωση που η παρεκτόπιση είναι μικρή, μιλούμε για υπεξάρθρημα, ενώ αν είναι πλήρης για εξάρθρημα.

Κατά κανόνα είναι τραυματικής αιτιολογίας, ενώ σπανιότερα γίνονται αυτόματα (χωρίς εμφανές αίτιο) λόγω κακής ανατομίας της άρθρωσης. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το εξάρθρημα ισχίου λόγω προϋπάρχουσας αρθρικής χαλαρότητας.

Περισσότερα

Οστεοχόνδρωση

H Οστεοχόνδρωση είναι νόσος της ανάπτυξης και προσβάλλει, κυρίως, ταχέως αναπτυσσόμενους σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών.

Πρόκειται για διαταραχή της διαδικασίας της ενδοχόνδριας οστεοποίησης, με αποτέλεσμα την ελλιπή ωρίμανση και αγγείωση του υποχόνδριου οστού και του χόνδρου με εξέλιξη την πάχυνση και απόσπαση μέρους του τελευταίου (αποσπαστική οστεοχόνδρωση).Το χόνδρινο αυτό τεμάχιο λειτουργεί σαν ξένο σώμα μέσα στην άρθρωση προκαλώντας σταδιακά αρθρίτιδα.

Περισσότερα

Αρθροσκόπηση για σκύλους

Η αρθροσκόπηση αποτελεί την επέμβαση με την οποία ο ορθοπαιδικός κτηνίατρος έχει τη δυνατότητα να ενδοσκοπήσει (παρατηρώ εκ των έσω) μία άρθρωση με τη βοήθεια μίας ειδικής κάμερας μικρής διαμέτρου και εξοπλισμού.

Περισσότερα

Πρωτοποριακή Ορθοπαιδική (Διορθωτικές Οστεοτομές)

Οι διορθωτικές οστεοτομές (οστεοτομίες) εντάσσονται στη λεγόμενη «προχωρημένη ορθοπαιδική» (advanced orthopaedic). Με διάφορες τεχνικές διορθώνεται η «κακή» ανατομία ενός οστού για να επιτευχθεί ένας από τους παρακάτω στόχους:

Περισσότερα

Χειρουργική Ογκολογία

Πρωταρχικός στόχος της χειρουργικής ογκολογίας είναι η απαλλαγή από τον πόνο, η ευζωία, η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής και όπου είναι δυνατό η οριστική θεραπεία.

Ο τομέας της χειρουργικής ογκολογίας έχει προοδεύσει αρκετά τα τελευταία 20 χρόνια.

Περισσότερα