• VS-ImgBanner2
  Σύγχρονες Τεχνικές
 • VS-ImgBanner8
  Εμπιστοσύνη και Αποκατάσταση
 • VS-ImgBanner1
  Συνεργασία και Εξειδίκευση
 • VS-ImgBanner7
  Πρωτοπορία και Εξέλιξη
 • VS-ImgBanner6
  Σύγχρονες Τεχνικές
 • VS-ImgBanner3
  Πρωτοπορία και Εξέλιξη
 • VS-ImgBanner5
  Συνεργασία και Εξειδίκευση
 • VS-ImgBanner4
  Εμπιστοσύνη και Αποκατάσταση

Υπεξάρθρημα - Εξάρθρημα ονομάζεται η απώλεια της μερικής ή πλήρους συνοχής-εφαρμογής μιας άρθρωσης  λόγω ρήξης συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου. Σε περίπτωση που η παρεκτόπιση είναι μικρή, μιλούμε για υπεξάρθρημα, ενώ αν είναι πλήρης για εξάρθρημα.

Κατά κανόνα είναι τραυματικής αιτιολογίας, ενώ σπανιότερα γίνονται αυτόματα (χωρίς εμφανές αίτιο) λόγω κακής ανατομίας της άρθρωσης. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το εξάρθρημα ιαχίου λόγω προϋπάρχουσας αρθρικής χαλαρότητας.

H Οστεοχόνδρωση είναι νόσος της ανάπτυξης και προσβάλλει, κυρίως, ταχέως αναπτυσσόμενους σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυών.

Πρόκειται για διαταραχή της διαδικασίας της ενδοχόνδριας οστεοποίησης, με αποτέλεσμα την ελλιπή ωρίμανση και αγγείωση του υποχόνδριου οστού και του χόνδρου με εξέλιξη την πάχυνση και απόσπαση μέρους του τελευταίου (αποσπαστική οστεοχόνδρωση).Το χόνδρινο αυτό τεμάχιο λειτουργεί σαν ξένο σώμα μέσα στην άρθρωση προκαλώντας σταδιακά αρθρίτιδα.

Οι διορθωτικές οστεοτομές(οσεοτομιες) εντάσσονται στη λεγόμενη «προχωρημένη ορθοπαιδική» (advanced orthopedic). Με διάφορες τεχνικές διορθώνεται η «κακή» ανατομία ενός οστού για να επιτευχθεί ένας από τους παρακάτω στόχους:

Είναι ένα συχνό ορθοπαιδικό νόσημα και σε κάποιες φυλές η συχνότητα του υπερβαίνει το 20% σύμφωνα με το Orthopedic Foundation for Animals.

Η επιγονατίδα είναι ένα οστό στο γόνατο, που είναι μέρος του ισχυρού τένοντα του τετρακεφάλου (σησαμοειδές του τετρακέφαλου). Αρθρώνεται με το κάτω μέρος του μηριαίου σχηματίζοντας την επιγονατιδομηριαία άρθρωση. Παίζει σημαντικό ρόλο στην έκταση του γονάτου ολισθαίνοντας ομαλά μέσα σε μία αύλακα στο μηριαίο (αύλακα της τροχηλίας). 
 
Όταν η επιγονατίδα βγαίνει από την αύλακα αυτή, τότε μιλάμε για εξάρθρημα της επιγονατίδας.

Η δυσπλασία του ισχίου στο σκύλο είναι ένα συχνό ορθοπαιδικό νόσημα, το οποίο εμφανίζεται, κυρίως σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές  και θεωρείται πολυγονιδιακό χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι πολλά γονίδια προδιαθέτουν για την πάθηση αυτή. Για το λόγο αυτό  δεν μπορεί η πάθηση αυτή να καταπολεμηθεί (μέσω ελέγχου γεννητόρων,) παρά μόνο να ελεγχθεί,να μειωθεί, δηλαδή, σε κάποιο βαθμό η συχνότητά της.

Τα είδη των καταγμάτων είναι πάρα πολλά και η αντιμετώπιση τους (θεραπεία) διαφορετική. Πολλά επίσης είναι και τα είδη των οστεοσυνθετικών υλικών (μεταλλικές πλάκες, βίδες κτλ.) που κυκλοφορούν στο εμπόριο όπου φυσικά η ποιότητα και η τιμή τους διαφέρει πολύ. Έτσι ενώ κάποια κατάγματα είναι απλά και αντιμετωπίζονται π.χ. με έναν απλό νάρθηκα, κάποια άλλα είναι τόσο περίπλοκα, που χρειάζονται πολύωρα χειρουργεία, πολύ ειδικά εργαλεία και υλικά.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (Ρ.Π.Χ.Σ) είναι από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές παθήσεις του σκύλου. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, είναι από τους κυριότερους συνδέσμους της άρθρωσης του γονάτου και η λειτουργεία του είναι στο να αποτρέπει την προσθιοπίσθια κίνηση του γονάτου (παρα φύση κίνηση της κνήμης προς τα εμπρός σε σχέση με το μηριαίο). Σε διάστημα λίγων εβδομάδων από τη Ρ.Π.Χ.Σ. εμφανίζεται ρήξη του έσω μηνίσκου (σπανιότερα του εξω) και τελος αρθρίτιδα του γονάτου (Εικόνα 1).

Αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες χωλότητας των πρόσθιων άκρων στον σκύλο (www.offa.org).

Αφορά μεγαλόσωμες κυρίως φυλές και εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία (5-7 μηνών). Προοδευτικά εξελίσσεται σε οστεοαρθρίτιδα, αποτελώντας μόνιμη αιτία πόνου και χωλότητας (Εικόνες 1 και 2).

Travel Turne Tranzito