Προβολή Μεσοσπονδύλιου Δίσκου (δισκοκήλες)

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους (σπονδυλικά σώματα) και χρησιμεύει σαν “μαξιλαράκι” για να απορροφά τους κραδασμούς. Αποτελείται από ένα περίβλημα, τον ινώδη δακτύλιο, που μέσα του εμπεριέχεται παχύρρευστη ουσία (gel), που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας. Η αρχική αιτία της δισκοκήλης είναι η εκφύλιση του δίσκου που σχεδόν πάντα προηγείται και όπου ο πηκτοειδής πυρήνας χάνει τη φυσιολογική του σύσταση (τυροειδοποίηση-ασβεστοποίηση) και ο ινώδης δακτύλιος χάνει την ελαστικότητα του.

Περισσότερα

Οσφυοϊερό Σύνδρομο

Το οσφυοϊερό σύνδρομο είναι συχνή αιτία πόνου στο πίσω μέρος της μέσης (οσφυοϊερά άρθρωση) και αταξίας – πάρεσης. Προσβάλονται κυρίως μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας μεγαλόσωμοι σκύλοι και ο γερμανικός ποιμενικός έχει ιδιαίτερη προδιάθεση.

Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε προβολή του δίσκου μεταξύ τελευταίου οσφυικού και πρώτου ιερού σπονδύλου, σε υπερκινητικότητα – υπερξάρθρωση του ιερού ή σε συνδυασμό αυτών.

Περισσότερα

Κατάγματα – Εξαρθρήματα Σπονδυλικής Στήλης

Είναι συχνά στο σκύλο και στη γάτα και προκαλούνται κυρίως από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ή πτώση από ύψος.

Περισσότερα

Οπίσθια Αυχενική Σπονδυλομυελοπάθεια (wobbler syndrome)

Ο όρος οπίσθια αυχενική σπονδυλομυελοπάθεια (OAΣ) αναφέρεται σε διάφορες παθήσεις της αυχενικής μοίρας του σκύλου.

Συχνότερα προσβάλλει τα Doberman Pinscher και τα Great Dane αλλά και άλλες φυλές μεταξύ των οποίων Dalmatian, Bullmastiff, Weimaraner, Boxer, St Bernard, New Foundland κ.α.

Περισσότερα

Νεοπλασίες

Τα νεοπλάσματα αυτά αφορούν είτε τους σπονδύλους, είτε το νωτιαίο μυελό. Στη δεύτερη περίπτωση χωρίζονται σε εξωμηνιγγικά, εξωμυελικά-ενδομηνιγγικά και ενδομυελικά.

Η πρόοδος της νευροχειρουργικής κατέστησε σήμερα δυνατή την αφαίρεση κάποιων νεοπλασμάτων και μάλιστα με καλή πρόγνωση.

Περισσότερα

Αραχνοειδής Κύστη

Αν και η αραχνοειδής κύστη θεωρείται σπάνια πάθηση ειδικά στη γάτα, η κλινική μας έχει αντιμετωπίσει την πάθηση αυτή τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες.

Στον σκύλο σπάνια η αραχνοειδής κύστη οφείλεται σε τραυματισμό (μετατραυματική), ενώ στη γάτα  η περιστασιολογία μας έδειξε ότι ο τραυματισμός είναι ο κανόνας.

Περισσότερα