Αναισθησία

Δίνουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην αναισθησία και στις συνθήκες χειρουργείου.
Έχουμε δεχθεί σχόλια από ανθρώπινους αναισθησιολόγους και χειρουργούς ότι διατηρούμε υψηλά νοσοκομειακά standards.
Όλοι οι ασθενείς που χειρουργούνται τοποθετούνται σε τελευταίας τεχνολογίας ανθρώπινη εισπνευστική αναισθητική μηχανή, η οποία, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα

Περισσότερα

Δυσπλασία Ισχίου

Η δυσπλασία του ισχίου στο σκύλο είναι ένα συχνό ορθοπαιδικό νόσημα, το οποίο εμφανίζεται, κυρίως σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές  και θεωρείται πολυγονιδιακό χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι πολλά γονίδια προδιαθέτουν για την πάθηση αυτή. Για το λόγο αυτό  δεν μπορεί η πάθηση αυτή να καταπολεμηθεί (μέσω ελέγχου γεννητόρων,) παρά μόνο να ελεγχθεί, να μειωθεί, δηλαδή, σε κάποιο βαθμό η συχνότητά της.

Περισσότερα

Δυσπλασία Αγκώνα

Αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες χωλότητας των πρόσθιων άκρων στον σκύλο (www.offa.org).

Αφορά μεγαλόσωμες κυρίως φυλές και εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία (5-7 μηνών). Προοδευτικά εξελίσσεται σε οστεοαρθρίτιδα, αποτελώντας μόνιμη αιτία πόνου και χωλότητας (Εικόνες 1 και 2).

Περισσότερα

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (Ρ.Π.Χ.Σ) είναι από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές παθήσεις του σκύλου. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, είναι από τους κυριότερους συνδέσμους της άρθρωσης του γονάτου και η λειτουργία του είναι στο να αποτρέπει την προσθιοπίσθια κίνηση του γονάτου (παρά φύση κίνηση της κνήμης προς τα εμπρός σε σχέση με το μηριαίο). Σε διάστημα λίγων εβδομάδων από τη Ρ.Π.Χ.Σ. εμφανίζεται ρήξη του έσω μηνίσκου (σπανιότερα του έξω) και τέλος αρθρίτιδα του γονάτου (Εικόνα 1).

Περισσότερα

Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Είναι ένα συχνό ορθοπαιδικό νόσημα και σε κάποιες φυλές η συχνότητα του υπερβαίνει το 20% σύμφωνα με το Orthopedic Foundation for Animals.

Η επιγονατίδα είναι ένα οστό στο γόνατο, που είναι μέρος του ισχυρού τένοντα του τετρακέφαλου μυός (σησαμοειδές του τετρακέφαλου). Αρθρώνεται με το κάτω μέρος του μηριαίου σχηματίζοντας την επιγονατιδομηριαία άρθρωση. Παίζει σημαντικό ρόλο στην έκταση του γονάτου ολισθαίνοντας ομαλά μέσα σε μία αύλακα στο μηριαίο (αύλακα της τροχιλίας).
Όταν η επιγονατίδα βγαίνει από την αύλακα αυτή, τότε μιλάμε για εξάρθρημα της επιγονατίδας.
Περισσότερα

Κατάγματα

Τα είδη των καταγμάτων είναι πάρα πολλά και η αντιμετώπιση τους (θεραπεία) διαφορετική. Πολλά επίσης είναι και τα είδη των οστεοσυνθετικών υλικών (μεταλλικές πλάκες, βίδες κτλ.) που κυκλοφορούν στο εμπόριο όπου φυσικά η ποιότητα και η τιμή τους διαφέρει πολύ. Έτσι ενώ κάποια κατάγματα είναι απλά και αντιμετωπίζονται π.χ. με έναν απλό νάρθηκα, κάποια άλλα είναι τόσο περίπλοκα, που χρειάζονται πολύωρα χειρουργεία, πολύ εξειδικευμένα εργαλεία και υλικά.
Περισσότερα

Εξαρθρήματα

Υπεξάρθρημα – Εξάρθρημα ονομάζεται η απώλεια της μερικής ή πλήρους συνοχής-εφαρμογής μιας άρθρωσης λόγω ρήξης συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου. Σε περίπτωση που η παρεκτόπιση είναι μικρή, μιλούμε για υπεξάρθρημα, ενώ αν είναι πλήρης για εξάρθρημα.

Κατά κανόνα είναι τραυματικής αιτιολογίας, ενώ σπανιότερα γίνονται αυτόματα (χωρίς εμφανές αίτιο) λόγω κακής ανατομίας της άρθρωσης. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το εξάρθρημα ισχίου λόγω προϋπάρχουσας αρθρικής χαλαρότητας.
Περισσότερα

Οστεοχόνδρωση

H Οστεοχόνδρωση είναι νόσος της ανάπτυξης και προσβάλλει, κυρίως, ταχέως αναπτυσσόμενους σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών.

Πρόκειται για διαταραχή της διαδικασίας της ενδοχόνδριας οστεοποίησης, με αποτέλεσμα την ελλιπή ωρίμανση και αγγείωση του υποχόνδριου οστού και του χόνδρου με εξέλιξη την πάχυνση και απόσπαση μέρους του τελευταίου (αποσπαστική οστεοχόνδρωση).Το χόνδρινο αυτό τεμάχιο λειτουργεί σαν ξένο σώμα μέσα στην άρθρωση προκαλώντας σταδιακά αρθρίτιδα.

Περισσότερα

Αρθροσκόπηση για σκύλους

Η αρθροσκόπηση αποτελεί την επέμβαση με την οποία ο ορθοπαιδικός κτηνίατρος έχει τη δυνατότητα να ενδοσκοπήσει (παρατηρώ εκ των έσω) μία άρθρωση με τη βοήθεια μίας ειδικής κάμερας μικρής διαμέτρου και εξοπλισμού.
Περισσότερα

Πρωτοποριακή Ορθοπαιδική (Διορθωτικές Οστεοτομές)

Οι διορθωτικές οστεοτομές (οσεοτομίες) εντάσσονται στη λεγόμενη «προχωρημένη ορθοπαιδική» (advanced orthopedic). Με διάφορες τεχνικές διορθώνεται η «κακή» ανατομία ενός οστού για να επιτευχθεί ένας από τους παρακάτω στόχους:
Περισσότερα

Προβολή Μεσοσπονδύλιου Δίσκου (δισκοκήλες)

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους (σπονδυλικά σώματα) και χρησιμεύει σαν “μαξιλαράκι” για να απορροφά τους κραδασμούς. Αποτελείται από ένα περίβλημα, τον ινώδη δακτύλιο, που μέσα του εμπεριέχεται παχύρρευστη ουσία (gel), που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας. Η αρχική αιτία της δισκοκήλης είναι η εκφύλιση του δίσκου που σχεδόν πάντα προηγείται και όπου ο πηκτοειδής πυρήνας χάνει τη φυσιολογική του σύσταση (τυροειδοποίηση-ασβεστοποίηση) και ο ινώδης δακτύλιος χάνει την ελαστικότητα του.
Περισσότερα

Οσφυοϊερό Σύνδρομο

Το οσφυοϊερό σύνδρομο είναι συχνή αιτία πόνου στο οπίσθιο μέρος της μέσης (οσφυοϊερά άρθρωση) και αταξίας – πάρεσης. Προσβάλλονται κυρίως μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας μεγαλόσωμοι σκύλοι και ο γερμανικός ποιμενικός έχει ιδιαίτερη προδιάθεση.

Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε προβολή του δίσκου μεταξύ τελευταίου οσφυικού και πρώτου ιερού σπονδύλου, σε υπερκινητικότητα – υπερξάρθρωση του ιερού ή σε συνδυασμό αυτών.

Περισσότερα

Κατάγματα – Εξαρθρήματα Σπονδυλικής Στήλης

Είναι συχνά στο σκύλο και στη γάτα και προκαλούνται κυρίως από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ή πτώση από ύψος.
Περισσότερα

Οπίσθια Αυχενική Σπονδυλομυελοπάθεια (wobbler syndrome)

Ο όρος οπίσθια αυχενική σπονδυλομυελοπάθεια (OAΣ) αναφέρεται σε διάφορες παθήσεις της αυχενικής μοίρας του σκύλου.

Συχνότερα προσβάλλει τα Doberman Pinscher και τα Great Dane αλλά και άλλες φυλές μεταξύ των οποίων Dalmatian, Bullmastiff, Weimaraner, Boxer, St Bernard, New Foundland κ.α.

Περισσότερα

Νεοπλασίες

Τα νεοπλάσματα αυτά αφορούν είτε τους σπονδύλους είτε το νωτιαίο μυελό. Στη δεύτερη περίπτωση χωρίζονται σε εξωμηνιγγικά, εξωμυελικά-ενδομηνιγγικά και ενδομυελικά.

Η πρόοδος της νευροχειρουργικής κατέστησε σήμερα δυνατή την αφαίρεση κάποιων νεοπλασμάτων και μάλιστα με καλή πρόγνωση.

Περισσότερα

Αραχνοειδής Κύστη

Αν και η αραχνοειδής κύστη θεωρείται σπάνια πάθηση ειδικά στη γάτα, η κλινική μας έχει αντιμετωπίσει την πάθηση αυτή τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες.

Στον σκύλο σπάνια η αραχνοειδής κύστη οφείλεται σε τραυματισμό (μετατραυματική), ενώ στη γάτα  η περιστασιολογία μας έδειξε ότι ο τραυματισμός είναι ο κανόνας.

 

Περισσότερα