• VS-ImgBanner8
  Εμπιστοσύνη και Αποκατάσταση
 • VS-ImgBanner7
  Πρωτοπορία και Εξέλιξη
 • VS-ImgBanner2
  Σύγχρονες Τεχνικές
 • VS-ImgBanner4
  Εμπιστοσύνη και Αποκατάσταση
 • VS-ImgBanner6
  Σύγχρονες Τεχνικές
 • VS-ImgBanner3
  Πρωτοπορία και Εξέλιξη
 • VS-ImgBanner5
  Συνεργασία και Εξειδίκευση
 • VS-ImgBanner1
  Συνεργασία και Εξειδίκευση

Δυσπλασία Ισχύου

Η δυσπλασία του ισχίου στο σκύλο είναι ένα συχνό ορθοπαιδικό νόσημα, το οποίο εμφανίζεται, κυρίως σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές  και θεωρείται πολυγονιδιακό χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι πολλά γονίδια προδιαθέτουν για την πάθηση αυτή. Για το λόγο αυτό  δεν μπορεί η πάθηση αυτή να καταπολεμηθεί (μέσω ελέγχου γεννητόρων,) παρά μόνο να ελεγχθεί,να μειωθεί, δηλαδή, σε κάποιο βαθμό η συχνότητά της.

Εικόνα 1
Εξέλιξη δυσπλασίας ισχίου από χαλαρότητα( άνω αριστερά) ως πολύ βαριά οστεοαρθρίτιδα (κάτω δεξιά)

 
 Η πάθηση ξεκινάει από σχετικά μικρή ηλικία (συνήθως 3-6 μηνών) με τη μορφή χαλαρούή χαλαρών ισχίων (hip joint laxity) (Εικόνα 1, άνω αριστερά). Η χρόνια ανώμαλη τριβή των αρθρικών επιφανειών λόγω χαλαρότητας, δημιουργεί σταδιακά οστεοαρθρίτιδα (Εικόνα 1). Είναι, λοιπόν, μία χρόνια προοδευτική πάθηση, που επιδεινώνεται με το χρόνο.

Τι συμπτώματα εμφανίζει ο σκύλος μου;

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο και τη βαρύτητα της πάθησης. 
 
 1. Εύκολη κόπωση-Μειωμένη αντοχή-αδυναμία
 2. Δυσκολία ανέγερσης, μετά από ξεκούραση (χωλότητα εν ψυχρώ), και κυρίως το πρωί
 3. Έλλειψη διασκελισμού των οπισθίων άκρων (ο σκύλος τρέχει με τα δύο πίσω πόδια μαζί σαν το λαγό – bunny hopping)
 4. Απαγωγή των πίσω άκρων στα αρχικά στάδια, χαλαρότητα και προσαγωγή στα προχωρημένα στάδια 
 5. Δυσκολία ή απροθυμία σε κάποιες κινήσεις, όπως ανέγερση στα δυο πίσω άκρα,υπερπήδηση εμποδίου,άνοδος σε σκάλες κ.α.
 6. Χωλότητα ενός άκρου σε ετερόπλευρη δυσπλασία (ο σκύλος κουτσαίνει από το ένα πόδι)
 7. Κριγμός των αρθρώσεων
 8. Μυική ατροφία του ή των άκρων που πάσχουν
 9. Αλλαγή συμπεριφοράς(μειωμένη διάθεση,υποτονικότητα)
 10. Επιδείνωση των συμπτωμάτων στο κρύο και στην αυξημένη σχετική υγρασία.
 
Πότε και πώς γίνεται η διάγνωση;
 
Καλό είναι η διάγνωση να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα (3-5 μηνών), διότι στην ηλικία αυτή μπορεί να αποφευχθεί χειρουργικά, ή, πιθανά, και συντηρητικά η εξέλιξη της πάθησης.   
Η ψηλάφηση των αρθρώσεων (σημείο ortolani) από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό, έχει την ίδια και μεγαλύτερη σημασία από την ακτινογραφία στη νεαρή ηλικία. Σε μεγαλύτερη όμως ηλικία  η ακτινογράφηση είναι απαραίτητη και δίνει στοιχεία που η κλινική εξέταση από μόνη της δεν μπορεί να δώσει.
 
Πώς θεραπεύεται;
 
Η συντηρητική θεραπεία στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του σκύλου, μειώνοντας τον πόνο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση του σωματικού βάρους, τη χρήση χονδροπροστατευτικών συμπληρωμάτων διατροφής, την ελεγχόμενη άσκηση και την φυσιοθεραπεία. Ριζική λύση δίνει η χειρουργική θεραπεία.
 
Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται σήμερα;
 

1.Ηβική συμφισιόδεση JPS (Juvenile Pubic Symphisiodesis)

Γίνεται από την ηλικία των 3 μέχρι 5 ½ μηνών σε επιλεγμένα περιστατικά ( μικρού βαθμού χαλαρότητα)  και αποσκοπεί στην εξάλειψη της χαλαρότητας και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη φυσιολογικών αρθρώσεων.
 
2.Διπλή οστεοτομή της πυέλου DPO (Double Pelvic Osteotomy)
 
Γίνεται μέχρι την ηλικία των 8 μηνών σε περιστατικά μέτριας χαλαρότητας. Διενεργούνται δύο οστεοτομές στο ημιμόριο της πυέλου και στρέφεται η κοτύλη τόσο όσο χρειάζεται για να εξαλειφθεί η χαλαρότητα (συνήθως 20-30 μοίρες). Η οστεοσύνθεση γίνεται με ειδικές ορθοπεδικές πλάκες (DPO) και η επέμβαση μπορεί να γίνει αμφοτερόπλευρα (δηλαδή και στα δύο ισχία συγχρόνως). 
 
3.Τριπλή οστεοτομή της πυέλου TPO (Triple Pelvic Osteotomy)
 
Έχει την ίδια ένδειξη με την DPO, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί ,σε ορισμένα περιστατικά, και σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή των 8 μηνών (Εικόνα 2).
 

Εικόνα 2
Σκύλος με χαλαρά ισχία (αρχικά στάδια δυσπλασίας) πριν και μετά την επέμβαση

 
4. Απονεύρωση της άρθρωσης του ισχίου
 
Είναι δύο ειδών: Η ραχιαία έξω πλάγια απονεύρωση και η έσω απονεύρωση. Η έσω ονομάζεται και PIN (Pecnineal Miectomy – Iliopsoas tenotomy – Capsule Neurectomy) , είναι αποτελεσματικότερη απο την έξω και το αποτέλεσμά της διαρκεί περισσότερο(1-4 χρόνια).
Η απονεύρωση είναι μία επέμβαση που στοχεύει σε μείωση,σε κάποιο βαθμό, του πόνου και συστήνεται  σε σκύλους μεγάλης ηλικίας (λόγω της σχετικά μικρής διάρκειας του αποτελέσματός της).
 
5. Αρθροπλαστική THR (Total Hip Replacement)
 
Είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη λύση σε προχωρημένα περιστατικά οστεοαρθροπάθειας και όπως και στον άνθρωπο, η επιτυχία της σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 95%. Η πρόοδος τηςβιο-μηχανικήςεπιστήμης εξέλιξε πολύ τα προθέματα (μοσχεύματα) της αρθροπλαστικής και η πρόθεση τιτανίου της Ελβετικής ΚΥΟΝ θεωρείται η καλύτερη από τα περισσότερα Πανεπιστήμια και χειρουργικές κλινικές σε παγκόσμιο επίπεδο. (Εικόνα 3 και 4).
 

Εικόνα 3
Κοιλιοραχιαίο ακτινογράφημα αμφοτερόπλευρης αρθροπλαστικής ισχίου

 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της KYON είμαστε μια από τις 200 παγκοσμίως εξουσιοδοτημένες κλινικές, μέχρι σήμερα,να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη πρόθεση, και η μοναδική στην Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια. Διαθέτοντας τήν κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή καί έχοντας αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστστικά βαριάς δυσπλασίας με αρθροπλαστική γιά πάνω από μια 15ετία  θεωρούμαστε  από τις πιο έμπειρες κλινικές στη Ευρώπη .
 

Εικόνα 4
Προσθιοπλάγιο ακτινογράφημα αρθροπλαστικής ισχίου

 

 

Μπορούμε έτσι σήμερα να αντιμετωπίσουμε  και ιδιαίτρα περιστατικά γιγαντόσωμων σκύλων με ειδικής κατασκευής μοσχεύματα (custom made)εικ5

                                      

                                                               Eik5
                Αρθροπλαστική σε μεγάλο Δανό με ανατομικές ιδιαιτερότητες
                       και  μοσχεύματα ειδικής -προσαρμοσμένης κατασκευής (custom made)
 

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στον άνθρωπο από την αντίστοιχη ανθρώπινη εταιρίαSCYON.

Όλες οι χειρουργικές τεχνικές που αναφέραμε μπορούν να έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας ( 95%) αποκαθιστώντας την λειτουργία της άρθρωσης, καταργώντας τον πόνο και προσφέροντας τελικά μια καλή  ποιότητα ζωής  στο  μικρό μας φίλο.

Η επιτυχία των επεμβάσεων αυτών εξαρτάται από:

-Την εμπειρία του χειρουργού και του προσωπικού που τον πλαισιώνει.

-Τις συνθήκες ασηψίας και χειρουργικές συνθήκες της κλινικής γενικότερα.

-Την ποιότητα των οστοσυνθετικών υλικών και μοσχευμάτων.Υπάρχουν τεράστιες ποιοτικές διαφορές τόσο στο υλικό αυτό καθαυτό όσο και στο κατά πόσον αυτό έχει μελετηθεί βιο-μηχανικα στη φάση δημιουργίας του και κλινικά σε βάθος χρόνου.Έτσι η τιμή π.χ ενός μοσχεύματος, που μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας μιας επέμβασης κατά 20%,μπορεί να διατίθεται στο εμπόριο σε πολλαπλάσια τιμή αυξάνοντας αισθητά το κόστος της επέμβασης.

-Την σωστή επιλογή των περιστατικών και της τεχνικής που καθορίζεται από το είδος της δυσπλασίας ,την ηλικία, το μέγεθος, την φυλή, την σχέση οστικής ανάπτυξης και σωματικού βάρους,την ανατομία της πυέλου και του μηριαίου, την συνύπαρξη άλλων παθολογικών    καταστάσεων τον βαθμό μυικής ατροφίας και  οστεοπόρωσης, τον χαρακτήρα και τρόπο ζωής του σκύλου (φύλακας, αθλητής συντροφιάς) κ.ά.

 
Travel Turne Tranzito